zondag 19 juni 2016

Worstjes

In de haven van Breining liggen we mooi beschut. De bossen op de hellingen aan de zuidzijde van de Vejlefjord geven een goede bescherming tegen de wind uit zuidwestelijke en zuidelijke richting. Grootouders en ouders gebruiken het weekend om met hun kleinkinderen of kinderen deze haven te bezoeken. Er zijn speelplekken en uitgebreide mogelijkheden om op meerdere plekken vleesjes en andere roosterbare ingrediënten te bereiden. Zelden zoveel 'grillpladsen' gezien als in Denemarken. De Zweden en de Noren kunnen er ook wat van, maar hier is het een instituut. Liefst evenzeer in gebruik als plek om je onstuimig met bier te bezatten. Naast de grillpladsen staan lage blokhutten waar je in kunt pitten( een gordijn houdt het licht tegen) of loungen na een overvloedig overgoten worst-maaltijd. Vaders en moeders, hele families lopen met bakken vol worsten naar de openbare  grillpladsen die overigens keurig schoon gehouden worden. 
Die worsten zijn een fenomeen. Iedere supermarkt heeft ze in alle soorten en maten. Bleke dunne, dikke bruine, met of zonder kruiden, kromme of rechte, gemarineerd of gepeperd . Sommige van die worsten zien er zo onappetijtelijk uit dat ze je doen denken aan bleke lichaamsdelen die meestal hangen. Pas aan de hitte van de grill blootgesteld lijkt het weer op iets eetbaars.

Uiteraard hebben we ze ook op onze Cobb toebereid. De smaak is niet altijd een succes. Vaak doet het denken aan het eten van een plastic vinger gevuld met iets meligs dat bovendien geen smaak heeft. Nu heb ik nog nooit een vinger gegeten en het idee er een te moeten eten spreekt me niet aan. Het botje in de vinger doet me al griezelen. 
Vreemd, dat ik dit soort gedachten niet heb bij het eten van een stuk rookworst bij de boerenkool. Misschien omdat hij dikker is dan de gemiddelde Deense worst? De Denen zijn gek op de 'Pølser', zoals ze in goed Deens wordt genoemd. Ik vraag me af hoe die traditie is ontstaan. Zijn de Vikingen er mee begonnen? Uit een neiging om de dunne darmen van hun slachtvee nuttig te vullen met pap? Pap met een smaakje, als aanvulling op het brood dat ze van hun zelf verbouwde en geoogste granen bakten? Ik snap dat je ze dan wel eerst moet roosteren op een vuurtje, die darmen gaan anders tussen je tanden zitten en flossen met Jordan zat er in die tijd nog niet in. 
De bleke betten-worsten laten we voorlopig aan ons voorbij gaan. Ik overweeg een paar rundvlees- en lams-spiesjes, een specialiteit van mijn zoon Ewout te maken, die we gegrild met zelfgemaakte sausjes zullen verorberen. 
Denemarken is vol verrassingen. Liggen we hier in de haven een beetje in het water te staren, duikt er zomaar een zeehond voor onze ogen op. Nieuwsgierig bekijkt hij/zij ons en onze boot of er misschien een visje of iets anders eetbaars is te halen. Het lijkt me een bedel-zeehond zoals we die ook al eens in Ditzum zagen. Er als de kippen bij als een visserman met verse vis afmeerde. 

De wind is nogal vlagerig en we hebben besloten rustiger weer af te wachten. Het is hier goed toeven, een prettige plek, een mooi bos tegen een steile helling, waar Bo, als een schicht, naar boven holt, gevolgd door zijn baasjes die het wat rustiger aan doen. Het is mooi in Denemarken....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten